Kuatkah Aku ? Tabahkah Aku ?

4/30/2015 08:26:00 PM
Hai kwana-kwan



Kuatkah Aku ?Aku kadang kuat kadang lemah.Aku belajar untuk kuat tapi dalam masa yang sama aku kalah dengan masalah yang mendatang.Masalah yang tiada penghujungnya.Masalah yang dari dulu sampai sekarang selalu mengejar aku.Kadang aku bertanya pada diri "Tidak kah aku layak untuk bersenang walaupun sebentar "?.Aku buntuh,aku rapuh,aku lemah.Aku bukan melaikat.Aku sama sekali tidak punya apa-apa kekuatan.Ya Tuhan,bantu aku.

Belum selesai satu masalah,masalah lain pulak datang.Masalah yang selalu buat aku lemah,masalah yang selalu buat aku tidak berhenti berfikir.Otakku sakit,fikiranku bercalaru,perasaan ku terawang-awang.Kenapa masalah selalu menimpa keluarga aku ?Kenapa??



Tabahkah aku ?Aku berusaha untuk bertabah namun aku hanya manusia biasa.Ketabahan seseorang ada batasnya.Begitu juga aku.Kadang aku ingin berputus asa untuk menjalani kehidupan yang penuh onak duri ini namun aku harus bertahan.Terlalu banyak lagi peluang aku untuk bahagia.Tapi sampai bila ?Aku hanya berserah kepada mu Tuhan,sesungguhnya Engkau lebih mengatahuai mana yang terbaik buat aku.

P/S:Ini hanya la luahan perasaan aku semata dan please don't get me wrong.

Housemate / Rakan Serumah

4/29/2015 12:56:00 PM


Ok!!Bila sebut je pasal housemate pasti ada di antara kita yang  memiliki 1001 macam cerita tentang housemate.Kadang rakan serumah kita ada yang peramah,pendiam,ada yang suka mengemas,ada yang pemalas,ada yang suka cakap belakang,dan macam-macam lagi lagi la.

Bagi aku banyak baik buruk bila serumah dengan orang lain atau kawan-kawan.Seperti aku.Aku sudah 4 kali tinggal serumah dengan berlainan orang,dan macam-macam karenah.Adoiii..penat layan.

Masa aku mula-mula berhijrah ke penang aku tinggal dengan kak dan adik sepupu aku.Mula tu memang la seronok tapi lama kelamaan taring makin kelihatan.Kak sepupu aku seorang yang pemalas.Semua kerja aku yang buat termasuk masak,cuci baju,iron baju dan macam-macam lagi la.Adik sepupu aku pulak suka buat hal sendiri dah tu pulak suka buruk2 kak sepupu aku di tempat kerja.Fuhhh!!Memang mencabar tinggal serumah dengan makhluk yang perangai entah apa-apa.

Housmate kedua pulak aku pun tak tau macam mana aku kenal orang tu.Haha..boleh pulak macam tu kn.Cheyyyy.Seronok jugak tinggal dengan dia tapi tu la bila ade benda yang tak kena di mata dia mula la membebel.Aku pulak diam je.Yess..aku seorang yang tidak suka ambil tahu hal orang.Bagi aku,biarkan aku dengan duniaku sendiri.Kau nak terjungkir terbalik ke ape ke terserah.Ada aku kesah.

Housemate ketiga ne la yang paling seronok.Dia la kawan baik aku.Aku dan dia sekepala.Apa yang aku buat masuk dengan dia dan apa yang dia buat masuk dengan aku.Kalau dia sedih ke aku jadi penaman dia,kalau aku sedih dia jadi penaman aku.Makan?klu aku tak ada duit dia yang belanja aku makan dan kalau dia yang tak ada duit aku pulak yang belanja tapi kalau keduanya tak ada duit kami makan meggi sama-sama..Haha..Tapi,disebabkan dia nak sambung belajar kami berdua terpaksa berpisah.Kadang dia ada jugak datang tempat aku.

Housemate keempat,Dia rakan sekerjaku.Aku dan dia sekepala jugak tapi tu je la yg aku tak berapa suka kat dia.Dia suka cakap besar,suka mengata orang dan sombong sikit.Contoh,baru2 ne aku balik sabah tapi aku tak cukup duit,aku pinjam la dengan dia rm300.Ingatkan tak ade la orang tahu tapi tengok2 kawan sekerja yang lain tau.Hurmmmm.Dia pandai mengadu kat orang pasal aku berhutang kat dia tapi hutang dia yg dah beribu2 tu tertunggak selama bertahun2 tak reti pulak bayar.Aku pun kadang-kadang terasa hati jugak dengan dia tapi nak buat macam mana.Kalau aku tinggal seorang tak berani plus tak mampu aku bayar sewa rumah.Hahaha..

Quote Of The Day #5

4/28/2015 09:44:00 AM


                                                            Don't Wait For The
                                                             Perfect Moment
                                                            Take The Moment And Make It
                                                             Perfect

                                                           

segmen: saya sayang blog saya

4/27/2015 02:03:00 AM
 Klik Banner Di Atas

                                            Jom join segmen ni.Ala..Saja-saja..
                                            Meh kita sama-sama jayakan segmen ini.
                                            Klik banner di atas ye.
                                            Syarat sangat mudah.

                                             

Giveaway ??Ada Ke Yang Nak Join

GIVEAWAY 4/25/2015 02:05:00 AM
                                                                Hai semua..

Malam-malam macam ni memang tak tau nak buat apa.Sebanrnya aku tengah kerja tapi aku tak boleh nak fokus.Banyak benda yang aku sedang fikirkan,terutama sekali tentang kehilangan seorang kawan baru-baru ini.Sejak dari tu fokus aku untuk kerja hilang,mood nak bergurau hilang,ala..semua hilang la.Hilang serta merta.

Aku masih syok dan tak percaya.Fikiran aku masih terawang-awang walaupun hakikatnya dah lima hari kepergian beliau tapi kenapa aku masih rasa kawan tu ada lagi tapi bila di fikirkan balik "ala Mimi sila terima hakikat bahawa dia dah tak ada".Emmm k fine.

Merapu pulak aku pepagi ni kan.Hurmmm..Sebenarnya aku nak tanya kalau aku buat GA agak-agak ada yang join tak ?ehek..Hadiah tak ada la semegah,sebanyak,semahal dan bla..bla..tapi boleh la.Aku tak ambik sponser..Semuanya aku yang tanggung sendiri.Ehekzzz..

Perlu ke akau buat GA?Ada yang nak join tak ?Sila tinggalkan komen di bawah..Hihihi

K la Bye..






" Top Up Habis "?

4/16/2015 10:02:00 AM
Selamat pagi cinta..


Lama tak update blog..eceche..lama ke ?hoho..Aku tak ada idea sebanarnya.Aku teringin jugak hari-hari update tapi u know what lepas aku dah penat-penat tulis aku save je kat draft then padam balik..

Well,bukan sebab aku tak update blog yang aku nak ceqita hari ini tapi pasal "TOP UP HABIS ???"..Haaa..Betol ke habis ?Atau tipu je cakap habis padahal tak nak jual ??Suka hati hampa la wahai si penjual.

Apapun,banyak sebanarnya ceqita yang aku dengar pasar top up nie.Lebih-lebih lagi bila top up naik disebabkan GST!!!Fuhhhhh..Berderu darah aku ni..nak marah ni..haha..



Pagi tadi,aku ceqita2 la dengan adik aku,Tiba-tiba :
Adik:"ehhh..bagi aku top up dari m2u kau".Aku:"p beli kat kedai nuhhh..M2u rugi aku 60 sen"
Adik:"sudah p beli tapi semua kedai tak mau juai top up dah.Kalau aku dah dapat top up tak payah la aku suruh kau transfer"
Aku:"Owhh..begitu.Orang kedai tu cakap ap "?
Adik:"Uncle tu cakap tak mau jual top up.Rugi..Bila juai mahai-mahai pembeli marah"

Fuhhhhhh!!!Rata-rata kedai sekarang memang dah tak jual top up lagi.Rugiii woiiiii..Aku tak tau pasal untung dan rugi top up ni tapi aku pernah tengok list harga top yang di jual.sebabnya dulu ada orang datang bagi tawaran untuk juai top up kat tempat keja aku tapi bila tengok untung bos aku tak ambik.Hurmmmmmmm

P/S:Sejak top up naik ne tempoh sah kredit aku dah tamat pada 10/4 tapi aku tak top up lagi.Rugiiiii..Haha..Kedekut kot !!

TIPS | CARA MENGATASI KULIT WAJAH BERMINYAK

DIY/BEAUTY 4/11/2015 02:13:00 PM
Kulit wajah yang berminyak mengundang jerawat.Jerawat disebabkan oleh inflamasi kelenjar sebum.Munculnya jerewat disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon.Faktro-faktor lain yang sering dikaitkan deengan kehadirannya adalah keturunan,bakteria,tekanan psikologi yang keterlaluan / stress,dan cuaca.kulit yang terdedah dengan bahan kimia tertentu mungkin merangsang munculnya jerawat.

Untuk mencegahnya ada beberapa perkara yang perlu dilakukan

 Kurangkan makanan berminyak
 Minum dengan air yang banyak setiap hari
  Mencuci muka terutamanya  selepas di luar,setidak-tidaknya,lapkan muka dan leher dengan kain / tisu lembap
Jika mengunakkan muka pastikannya ianya bukan dari jenis berminyak tapi berasaskan air.Elakkan yang mengendungi dari  "MINERAL OIL".
 Pastikan membersihkan solekan setiap hari dengan make-up remover yang bersesuaian.

Merawat Muka Berminyak Dengan Buah Apel

Apel mengandungi antioksidan yang tinggi .Apel bermanfaat serta berkhasiat dalam membantu menyergarkan kulit wajah,membuat lebih bersinar dan bermanfaat dalam membersihkan dan membantu  pencerahan kulit kusam.

Caranya;

 Ambil sebiji buah epal,kemudian potong dan masukkan ke dalam mesin pengisar.
 Kisar epal tersebut sehingga halus tanpa mengunakkan air.
 Kemudian ratakan ke seluruh wajah ( Pastikan wajah dibersihkan terlebih dahulu).
 Biarkan selama 20 minit dan bilas dengan mengunakkan air suam atau air sejuk.
 Lakukan seminggu sekali.Jika rajin melakukannya ianya sangat berkesan.


Selamat Mencuba 

Tidur Jika Ingin .......

4/11/2015 02:41:00 AM





                                                          P/S:Aku pun nak kurus jugak !!!
                                                                        Bha..bha..

Potong Gaji ???

4/10/2015 10:42:00 PM


                                     Haiiiiiiiiii..




Keorang buat apa tu ?Hoho..ayat tak boleh pakai..cuiii..Hari ini aku rasa stres sangat !!Why ?Kenapa ???Begini ceritanyaaaaa..

Apa perasaan keorang bila tiba-tiba gaji keorang kena potong ?di potong kerana kita ada hutang ke hape aku boleh terima tapi kalau di potong suka-suka..Oh My God !!!Menangis wehhh..merana jiwa tau ka..

Minggu lepas gaji aku di potong sebab bayar hutang pelanggan yang cabut lari tak bayar hutang dia yang almost Rm500!!Mana aku nak carik Rm500 tu ?penat carik uiiiii..

Then hutang tu tak lunas lagi Manager aku pulak Wechat bagitau bahawa jika suka-suka keluaq duit dari kaunter untuk beli barang ke ape without keizinan dari dia maka gaji akan di potong..Hurmmmm..Sedihhh..

Bila Manager cakap macam tu aku
"ehh..kalau tiba-tiba perlukan duit untuk beli sesuatu macam mna"?
Dah la dia tu kalau call belum tentu jawab,masuk opis pun seminggu sekali je then Wechat pun hari ini Wechat tahun depan baru balas..Hufff !!Bengang aku..

Lama-lama aku pun tak tahan.Kerja penat-penat tapi suka-suka je gaji di potong..Gaji beribu tak apa juga,Ini tak..Cukup-cukup untuk aku bayar sewa rumh,bila air dan lampu,dan bil Tm.Emmmm..sebau je la..




TIPS | 4 PETUA DIDIK ANAK PINTAR

MY TIPS / INFO 4/09/2015 11:18:00 AM
                                                                   Selamat pagi..

                        Jom share..Sesuai untuk Ibu-ibu yang nak didik anak menjadi pintar..




                                                  It is easier to build strong children
                                                  than to repair broken men.



KITTY | KUCING KESAYANGAN

4/08/2015 03:35:00 PM
Hai..Hai..







Siapa ada kucing ?Apa nama kucing keorang ?Keorang dapat kucing tu dari mana ?Keorang jumpa ke atau beli ? Tudiaaa..Mak Aikk..Soalan..Banyaknya!!Hempuk kepala satu kali..

Aku ada 4 ekor kucing.Tapi kucing yang aku selalu buli kucing aku yang bernama Kitty..Kenapa ?Uiseyyy..Kucing tu kecik-kecik je tapi nakal plus suka kacau orang..

Kitty tu aku dapat kat mana ?Ala..begini ceqitnya..Kak aku cakap kat tempat kerjanya ada kucing baru.Esok tu,aku jalan kaki dari rumah p tempat kerja kak aku semata-mata nak tengok kucing tu.Alahai..comelnya ..Ape lagi aku terus angkut balik..Nasib baik la bos kak aku tak marah.Haha..

Sebanarnya,Bos kak aku nampak Kitty tu kat bawah kereta masa dia p makan.Bos kak aku tu memang suka kesiankan haiwan.Tu yang dia terus bawak kitty tu balik takut kitty tu di langgar kereta pulak.Tapi,tau-tau sekarang kitty tu aku pulak yang ambik..


Kenapa aku namakan dia kitty ?Yee..sebab kitty tu cute dan nama tu sesuai untuk dia..Now kitty berumur 3 atau 4 bulan kot..

P/S:Sebanarnya aku tengah bersedih kerana kucing aku yang bernama Nikki hilang.Tak tau ke mana ?Hurmmmmm

TIPS:Cara Menangani Stres

MY TIPS / INFO 4/08/2015 01:00:00 PM



Setiap orang pasti mempunyai masalah,Dari masalah kecil sampai besar sehingga membuat orang tertekan dan masalah tersebut membuat fikiran seseorang menjadi stress.Meskipun masalah yang di hadapi sekcil sekalipun jika masalah tersebut bertambah akan mengakibatkan stress juga,sehingga akan mempengruhi aktiviti seharian kita.

Cara menghilangkan stress-Untuk menghilang stress ade beberapa tips yang aku kongsikan untuk keorang dan boleh keorang cuba.

1:ketahuai penyebab stress
Cuba la mencari tahu apa yang membuat anda merasa tertekan.Kadang2 masalah kerja,masalah peribadi,masalah kawangan dan masalah kerja adalah penyebab no satu yang membuat anda stress.Atau juga fikiran anda sendiri dan emosi anda juga boleh menyebabkan anda stress.

2:Belajar untuk berkata TIDAK dalam kehidupan
Sangat berat untik mengatakan "TIDAK" dalam kehidupan peribadi atau profesional kerana anda berfikir bahawa dengan menolak orang lain padti merasa tidak senang.Namun dalam hidup Anda harus bersikap tegad,fokus pada tujuan sendiri dan berani mengatakan "TIDAK" kepada mereka sekirananya Anda tidak dapat melalukannya daripada anda harus berkata "IYA" sedangkan Anda sama sekali tidak dapat melakukannya.Hujung-hujung Anda sendiri yang akan stress.

3:Jangan Kedepankan Emosi
Bila Perbuatan seseorang  itu membuat anda stress cuba untik bercakap sopan dengan dia dan ceritakan tentang hal itu.Cuba untuk tahan fikiran dan emosi Anda,Jangan sampai amarah membuat keadaan bertambah rumit.

4:Berikan waktu untuk diri sendiri
Cuba la untuk  Bersantai.Menghabiskan beberapa waktu dengan keluarga,rakan2,membaca buku atau menonton filem,bermain sukan kesukaam atau menikmati keindahan alam itu sudah cukup untuk menenangkan fikiran serta melepaskan semua ketegangan dan stress.

5:Bergaul Dengan Orang-Orang Positif
Menghabiskan beberapa waktu dengan orang-orang positif,setidaknya memperkuat mental Anda untuk bertahan  menghadapi stres.Sangat di sarankan bagi Anda untuk bertukar fikiran dan berkongsi masalah pada orang yang selalu berfikiran positif.


6:Mendengar Muzik
Muzik bekerja seperti sihir untuk menenangkan fikiran Anda dan memberikan efek relax dari semua ketagangan dan stres.Jadi mendengarkan muzik kegamaran Anda semasa stres sangatlah baik untik dicuba.

7:Cukup Tidur
Tidur selama 7 atau 8 jam setiap hari juga boleh menghilangkan stres.Jika kita tidak mendapatkan tidur yang cukup,tubuh badan kita akan penat sehingga kita tidak mempunyai tenaga yang cukup untuk melakukan tugas harian dengan baik sehingga  ke arah  stres.

8:Tertawa
Dikatakan bahawa ketawa adalah ubat yang baik.Jika Anda menghadapi masalah dalam hidup,jangan kehilangan di wajah Anda dan hadapilah ia seperti seorang pejuang yang tidak pernah mengutuk takdir.

9:Bercakap Dengan Kawan-Kawan
Saat ini nampaknta mengirim pesan ringkas atau mengunakkan laman social adalah yang biasa di gunakkan untuk chatting.Tapi apa salahnya sekali-sekala telefon kawan-kawan Anda.Bercakap dengan orang yang disayangi dapat membantu tubuh memberikan respon positif.


10:Lakukan Yoga
Ketika Anda merasa lelah dengan semua masalah di rumah ataupun di tempat kerja,Cuba luangkan waktu anda selama lima minit untuk melakukan pose "Membuka Hati".Terdapat beberapa pose yoga di dada yang berfungsi untuk melepaskan beban fizikal dan mental Anda.

11:Cari Hal Yang Positif Di Sekitar Anda
Jangan terpaku pada kelemahan kita.Kumpulkanlah Hal-hal yang positif dari diri kita dan berbahagialah dengan diri anda sambil berkata "Aku Juga Berhak Untuk Bahagia"

12:Berdoa
Jika Anda terus-terus merasa stres cuba la untuk Berdoa.Kerana doa itu bisa menenangkan jiwa Anda.

ABPBH 2014/2015 KEPUTUSAN PEMENANG

4/06/2015 02:12:00 AM

PEMENANG KATEGORI ONLINE ABPBH 2014/2015

Personaliti Popular - Faiz Dickie

Artis Paling Kontorvesi -Sharnaaz Ahmad

Pasangan Selebriti Romantis -Awal Ashaari & Scha Alyahya

Artis Lelaki Stailo -Zul Ariffin

Artis Wanita Stailo -Datuk Siti Nurhaliza

Gandingan Serasi Di Layar -Zul Ariffin & Ayda Jebat

PEMENANG KATEGORI UTAMA ABPBH 2014/2015


Anugerah Bintang Paling Popular ABPBH 2014 -Shaheizy Sam

Artis Baharu Lelaki Popular -Hafreez Adam

Artis Baharu Wanita Popular -Ayda Jebat

Pengacara Tv Lelaki Popular -Datuk Aznil Nawawi

Pengacara Tv Wanita Popular -Neelofa

Penyanyi Lelaki Popular -Akim

Penyanyi Wanita Popular -Adira

Pelakon Tv Lelaki Popular -Shah Iskandar

Pelakon Tv Wanita Popular-Nad Zainal

Pelakon Filem Lelaki Popular -Shaheizy Sam

Pelakon Filem Wanita Popular -Siti Saleha

Artis Komedi Lelaki Popular -Abam

Artis Komedi Wanita Popular -Didie Alias

Penyampai Radio Lelaki Popular -Johan (Era)

Penyampai Radio Wanita Popular -Fara Fauzana (Hot Fm)



P/S:Tahniah Buat Semua Pemanang !!

QUOTE OF THE DAY | 2

life 4/04/2015 12:38:00 PM



One of The Simplest
Way to stay happy is
Letting go of the things
that make you sad..


                                                                           

TIPS | GST

MY TIPS / INFO 4/02/2015 01:33:00 AM
                                                            Hai Cinta ^_^


Tak dinafikan dengan  perlaksanaan GST terlalu ramai pihak yang tidak bersetuju terutama rakyat yang berpandapatan rendah termasuk la aku..namun apa kan daya kita hanya rakyat kecil yang tidak berhak untuk membantah apa lagi bersuara..

Tapi demi kepentingan  kerajaan rakyat terpaksa menanggun beban kan..kan..

Justru itu aku nak share kat keorang beberapa tip GST !!!

 1. Sebelum membeli barang, tanya dahulu harga yang dikenakan termasuk GST atau tidak.

2. Jika ada GST, tanya adakah resit rasmi akan diberikan untuk pembelian tersebut? Resit rasmi📌 haruslah memaparkan
🔻Nama syarikat
🔻Nombor pendaftaran syarikat (Akta SSM) dan
🔻No pendaftaran GST.

Jika GST dikenakan, dan tiada resit dikeluarkan, JANGAN BERURUSNIAGA.

3. Setelah berurusniaga, semak nama dan no pendaftaran syarikat tadi di website Kastam📌 untuk memastikan syarikat tersebut betul berdaftar GST dan kenakan GST pada pelanggan.

4. Jika syarikat tersebut tidak berdaftar GST dan kenakan GST pada pelanggan, buat aduan ke Kastam dan bawa resit tadi.

💥 Peniaga boleh dikenakan denda RM200k jika tidak berdaftar GST tetapi kenakan GST pada pelanggan. Elakkan dari tertipu.
Tiada resit, Jangan beli.

Sebarkan ~
Semoga bermanfaat.

WORDLESS WEDNESDAY | GELAGAT ANAK KUCING

Wordless 4/01/2015 12:14:00 PM
                                                 Selamat Tengah Hari Semua

                                                 Jom kita tengok beberapa keping
                                                          gambar kucing
                                                 yang aku rasa comel..gerrrrr!!!








Advertise

Mimi Story