Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com

4/24/2016 02:06:00 PM
Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com

Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 April 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #20 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Mei 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

4/22/2016 07:58:00 PM
Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

9 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Rumah Di Malaysia

4/21/2016 03:49:00 PM
9 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Rumah Di Malaysia | Terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan sebelum merancang atau berniat untuk membeli sebarang rumah kediaman.Dalam apa-apa pembelian yang melibatkan kawangan perancangan rapi perlu diatur terlebih dahulu.Jika anda seorang pembeli kali pertama,beberapa perkara yang perlu diambil kira sebelum melibatkan diri supaya tidak membebankan perbelanjaan kawangan bulanan anda.Ini adalah kerana pembeli yang tidak bijak merancang terutama dalam pengagihan sumber kawangan bulanan akan merana dalam masa yang agak panjang ataupun berhadapan dengan bayaran tertunggak dengan pihak bank.Oleh itu,apabila anda sudah berniat untuk membeli hartanah ia perlu dilakukan dengan berhati-hati dan teliti supaya semua kesulitan dapat dielakkan dimasa akan datang.Berikut 9 perkara yang perlu anda tahu sebelum membeli rumah ;

Menggunakan Portal Hartanah
Untuk mencari Hartanah Untuk Dijual, PropertyGuru Malaysia menawarkan anda pelbagai pilihan yang boleh anda semak imbas.Terokai senarai rumah dengan melihat gambar tersebut ,tetapi jangan bergantung sangat dengan gambar.Cahaya dan sudut akan membuat gambar terlihat berbeza didalam gambar dan akan membuat ruang kecil kelihatan seolah olah lebih besar.Anda boleh melihat harga untuk mendapatkan cadangan berapa banyak rumah di sesuatu kawasan tertentu yang perlu anda pergi.

Lawatan Tapak
Banyak penjual rumah menguruskan rumah mereka untuk menunjukkan kepada pelanggan cahaya didalam sebaik mungkin.Terokai dengan lebih jauh lagi untuk mengkaji seni bina tempat itu.Adakah ia mempunyai struktur yang kukuh?Adakah ruang itu cukup besar untuk anda dan keluarga anda?Strip hiasan dan perabot jauh.Adakah ruang yang boleh digunakan dengan cara yang sesuai dengan keperluan anda?Pertimbangkan soalan-soalan ini  apabila anda  berpindah dari satu rumah ke rumah yang lain,cuba untuk memikirkan mana satu padanan yang tepat.

Memeriksa Rumah Dengan Bijak
Sebelum anda bersetuju membeli rumah tersebut,cari seorang arketik profesional untuk membuat pemantauan terakhir dengan anda.Jangan percaya begitu saja dengan keadaan rumah atau promosi penjual rumah.Dengan cara itu anda boleh memilih sama ada teruskan pembelian atau sebaliknya.

Jangan Tergesa-gesa
Fikir masak-masak sebelum anda membuat keputusan.Jika anda tidak dapat mencari rumah yangs sesuai untuk anda,jangan tergesa-gesa untuk membelinya.Jangan memaksa diri untuk membeli mana-mana rumah yang sedia ada di pasaran sekiranya hati anda tidak berkenan.Ambil masa yang panjang untuk menentukan.Jika anda tidak dapat mencari rumah yang sesuai dengan kehendak anda,tunggu ia keluar.Anda tidak perlu tergesa-gesa membeli rumah ketika anda telah melihatnya kerana ia adalah salah satu yang anda mahu.Sikap tergesa-gesa akan mendorong anda membuat kesilapan dalam urusan pembelian serta boleh menyebabkan banyak masalah semasa anda membeli rumah itu nanti.Oleh itu,ambil masa untuk memastikan anda membuat pilihan yang tepat.

Cari Maklumat Tentang Syarikat Pemaju
Baca segala-galanya yang ada.Tanya soalan.Dengan cara itu ,anda boleh mendapatkan maklumat latar belakang yang boleh membantu anda.Ini juga sedikit nasihat untuk berurusan dengan proses pembelian rumah.Selidiki sebanyak mungkin agar anda tidak terjebak dengan penipuan.Setidaknya anda perlu mendapat sedikit gambaran tentang syarikat pemaju.Ini kerana terlalu banyak kes syarikat pemaju tidak berdaftar secara sah.

Pilih Lokasi Yang strategik
Malay Mail Online memuat cadangan ini.Pastikan ianya tidak jauh dari lokasi  tempat anda berkerja atau dari hab pengangkutan utama dan infrastruktur komunikasi.Lokasi yang sesuai ialah berdekatan industri,dekat bandar,dan kawasan pusat pengajian.

Sentiasa Membaca Maklumat Dokumen
Free Malaysia Today menawarkan nasihat ini.Dengan cara itu,anda tahu apa hak anda.Lebih baik lagi,anda mengupah peguam untuk membantu anda menyemak dokumen undang-undang,Dengan cara ini,anda boleh yakin segala-galanya adalah seperti yang diharapakn.Anda tidak perlu bimbang tentang kelemahan undang-undang yang menyebabkan masalah dikemudian hari.Tidak dapat memahami terma atau syarat?Dengan peguam,anda tidak perlu risau sekirannya anda kehilangan maklumat terperinci penting.Anda boleh bertanya sebanyak mungkin soalan untuk menjelaskan isu dan tetapkan dalam fikiran untuk berehat.

Tentukan Bajet Anda
Berbelanja berlebihan adalah idea yang buruk.Apabila anda membeli rumah,anda perlu bersedia dengan kos yang akan datang.Oleh itu,apabila anda berbelanja pastikan  ianya tidak memberi kesan kepada bajet rumah anda,ia memberi kesan kepada semua belanjawan lain yang perlu anda ketepikan kerana perbelanjaan anda yang lain juga.Dan jika anda berbelanja berlebihan ,memilih rumah itulah dunia dari apa yang anda mampu,anda bukan sahaja mengalami tahun didalam hutang ,anda juga akan mendapati diri anda menghadapi kesilapan kewangan yang terbesar dalam hidup anda.

Mengupah Ejen Hartanah
Proses membeli hartanah boleh menjadi satu proses yang sangat sukar dan meletihkan.Ramai orang yang menggangap dengan maklumat yang mudah didapati di internet mereka boleh melakukannya tanpa bantuan ejen hartanah.Hakikatnya,pasaran hartanah yang sebenar adalah rumit jika seseorang itu tidak mempunyai pengalaman dan pengatahuan.Kebaikan mengupah ejen hartanah akan menjadikan proses jual-beli lebih mudah dan mengurangkan tekanan.Tambahan pula,anda mungkin ketinggalan butiran dan akhirnya membeli rumah yang salah sama sekali.

Akhir sekali,cari rumah yang terbaik buat anda dan keluarga anda serta sesuai dengan kawangan anda.Ini adalah nasihat yang paling penting dalam mana-mana pembeli kali pertama.


Mini Giveaway By Niena Annisa'

4/12/2016 02:09:00 AM
ASSALAMUALAIKUM


*click banner to join

Apa khabar semua? Jom ramai-ramai meriahkan first giveaway daripada Niena.

Giveaway ini bermula dari 3 April dan berakhir pada 30 April 2016 pada jam 11.59 malam.
Syarat penyertaan amat mudah. Niena harap semua dapat ikut ya.



HADIAH :






Shawl chiffon x 2 pemenang

Pengalaman Test JPJ 2016

featured 4/10/2016 10:10:00 PM
Pengalaman Test JPJ 2016 |Mimi start training 28/2 dan masa Mimi training setiap hari 2 jam dari pukul 10am sampai 12pm.Panas mak jemahhhhh.Tangan mimi burn teruk-teruk cuma kulit yang tersorok dengan jam tangan je putih.Ahahahaha.Mimi di ajar oleh cikgu Marimuthu.Sepanjang belajar dengan Cikgu Marimuthu selalu juga la kena marah tapi tetap sabarkan hati.Nak pandai bukan senang.Lagipun dia marah sebab nak kita cepat pandai kan.Kikiki.Mimi training memandu 9 hari je.Last training hari khamis dan hari jumaat ada test JPJ,ingatkan nak test JPJ pada hari jumaat tu tapi di sebabkan nak balik sabah dan Mimi perlukan duit terpaksa Mimi ambil selepas balik dari sabah.Mimi baru belajar 8 hari je dan 1 lagi tu Mimi saja tak nak ambil sebab Mimi nak training dulu sehari sebelum test JPJ.Test JPJ pun kena booking 2 minggu .Sebelum Mimi balik sabah Mimi p booking untuk test JPJ dulu tapi Mimi tak bayar lagi.Mimi cakap kat orang tu akan bayar selepas balik dari sabah.Mimi balik kat penang pun dah hujung bulan jadi gaji pun dah masuk ada la duit buat bayar untuk test JPJ.Ehekkk..Balik sabah 2 minggu  3k sekelip mata je habis bahkan tak cukup wehhhhh..Apesal laaaaaaa.Barang kat sabah mahal sangat.Milo ais 1 cawan pun rm3.Gila !


Hari yang ditunggu telah pun tiba.8/4 Mimi test JPJ,balik je kerja 8am balik rumah tukar baju dan terus datang kat BERJAYA tu.Sampai sana p sign entah apa benda terus masuk bilik kuliah,dah la masuk bilik pun salah.Erhhh..boleh pulak Mimi masuk bilik khas untuk lesen Moto je.Tak mula lagi dah mamai...Aahaha.Terpaksa pindah bilik lagi.Huhu.Dalam bilik kuliah tu kena dengar ketua JPJ tu bercakap bla..bla..bla..Ketua JPJ tu pun nampak ok la..Macam ramah je.Mimi cakap dalam hati "harap-harap dia yang test aku nanti kat jalan raya".Amboiii..Bijak sungguh otak ni.Krikkrik.Selesai dengar dia berceramah terus kami semua tunggu kat luar.Huhuhu..Sampai luar kena duduk diam-diam.Tunggu no kena panggil Mimi dapat no 18.Pertama sekali kena buat RPK (Rutin pemeriksaan kendaraan).Masa RPK tu entah macam mana semuanya Mimi lupa..Hahahaha..Nasib baik JPJ yang jaga bahagian RPK tu macam buat tak tau je.Kita cakap pun macam cakap sendiri-sendiri je.Hahahaha.Part RPK tu je Mimi rasa lawak.Kikiki..Boleh pulak kat bonet belakang tu papan tanda amaran tu Mimi cakap "Tayar depan ok"Adoiiii..Tapi mungkin sebab JPJ tu dok jauh dia tak dengaq.Dah siap tu Mimi cakap kat JPJ tu "dah siap" terus JPJ tu cakap "Ok..p dok sana.Sat g nak test kat jalan raya dah" Mimi pun duduk kat kerusi sambil tunggu kena panggil.

Test kat jalan raya semua 5 biji kereta,4 tu viva dan 1 lagi kanciL.Oh yaaa..Sepanjang Mimi training Mimi tak pernah bawa Viva.Masa tu la jantung macam nak jatuh je.Lagi nak dekat turn Mimi lagi la kuat jantung ni berdegup.Hahaha..Lagi ada 3 orang tu baru la sampai turn Mimi pastu bila dah sampai turn Mimi tiba-tiba yang test Mimi kat jalan raya ketua JPJ tu pulak dan dia pakai kancil.Lega sikit jantung ni.Kikiki.Sebelum nak jalan tu kena buat RSM (Rutin sebelum memandu) dulu dan Mimi hampir lupa nak pakai tali pingang,nasib baik JPJ tu ingatkan.Kah !Dalam perjalanan tu adoiii banyak sangat orang tu tanya"Ingatkn awak orang cina", " awak sabah kat mana", "saya nak kawan dengan awak"," awak kerja mana"Dah la semua soalan yang dia tanya soalan peribadi.Ishhhh!.Dalam hati "dia nak nak tengok aku memandu atau nak ajak aku sembang"?Dia tanya Mimi jawab je sampai dah salah-salah Mimi bawak kereta.Enjin MATI sekali,lepastu dah berhenti lupa tukar gear 1,pastu tak berhenti kat garisan yang sepatutnya.Arhhh..Mimi betul-betul hilang fokus sebab orang tu asyik bawak sembang je.Hampir Mimi cakap "Kalau aku gagal aku tak tak maafkan kau..Hahahaha" tapi tak tercakap sebab takut dia bagi gagal betul-betul,nayaaa aku nanti..Sampai je kat pondok terus dia bagi borang kat Mimi dan Mimi tengok borang tu Mimi dapat 64/80.Sebelum keluar kereta orang tu sempat pesan "Nanti buat betul-betul ye".Mungkin dia tengok markah Mimi kurang kot.Hehehe

Jalan raya dah siap tinggal kat litar je.Kat litar Mimi tak yakin bahagian parking tapi ramai yang cakap tak yakin bahagian bukit.Perhhh!!Tapi memang betul la banyak orang tak lepas bahagian bukit.Fuhh!!Nebes laaaaaaa..Turn Mimi dah,percubaan pertama Mimi bawa laju sangat sebab kaki bergetar wehhh.Tayar keluar garisan kuning dan JPJ yang jaga tu cakap "no 18 turun dan cuba sekali lagi",Mimi pun undur dan Mimi tarik nafas dalam-dalam sambil bertenang.Ehhh tak sangkah pulak percubaan kedua tayar ngam-ngam kat garisan kuning.Erhhh..Legaaa..Bahagian bukit kalau tak sampai atau terlebih garisan kuning kita ada peluang mencuba sekali lagi tapi pastikan tak angkat tangan lagi.Tapi kalau dah angkat tangan pastu tayar kereta kat luar garisan atau lebih garisan kuning dah dikira GAGAL.Lepas bukit terus p kat Z,Parking,3 Penjuru dan S semuanya Lulus.Dah siap semua p ambil borang dan JPJ yang jaga bahagian parking tu JPJ yang test Mimi juga kat jalan tadi.Dia siap perli Mimi "Erhh..dapat 70/70 la..Tahniah..Awak Lulus".Mimi ambil je borang tu sambil senyum kambing.Sebelum balik tu Mimi jumpa lagi Cikgu Marimuthu sebab nak cakap terima kasih kat dia dan yesss dah dapat lesen P.Tapi lagi 2 minggu baru siap.


Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500

4/10/2016 04:20:00 AM

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 | Blogger Utara adalah satu komuniti yang mengumpulkan blogger yang berada di utara semenanjung seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Ahli Blogger Utara terkini adalah seramai 20 blogger dan sebahagian daripada blogger ini merupakan penaja kepada Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 ini . Blogger tersebut adalah 

ArzmohaNurfuzie.ComPermata Biru ,Miss Zyaroses , Lady Yana's Stories , SitiYangMenaip , AfidahAzmi , Nurul yui , Yun Sing  , Mia Zain , Hikayat Budak Pening , Dunia ZumalMarsha , Tasha

Bersempena pencapaian 1000 liker di Page Blogger Utara di facebook, beberapa blogger dibawah komuniti ini bersetuju menjadi sponsar sebagai penghargaan kepada sesiapa yang bertuah dengan menyertai Giveaway ini. Hadiah adalah berbentuk wang tunai untuk 20 pemenang bertuah. 

Hadiah Utama : RM100 x 1 Pemenang (Top Referral)
Hadiah Kedua : RM 50 x 4 Pemenang (Random)
Hadiah Ketiga : RM 20 x 5 Pemenang (Random)
Hadiah Saguhati : RM 10 x 10 Pemenang (Random)

Marilah memeriahkan giveaway kami yang bermula 
1 April sehingga 14 April 2016 
dengan klik link di bawah ini

3 Street Style Ways To Wear Converse Shoes

4/08/2016 09:59:00 AM
3 STREET STYLE WAYS TO WEAR CONVERSE SHOES | Converse has been a fovourite brand since our teenage years due to its stylish yet simple design for us to show off anywhere we go.Converse sneakers have been getting a hug attention among the ladies and women are seen rocking their converse shoes with style all around town.Individuals who are looking for that casual appearance while still maintaining a fashionable look can style the Converse Shoes by pulling off verious asembles.Take a look at the three street style ways on how to wear Converse shoes for girls with confidence.

The Classic
The classic  simple tee with ripped skinny jeans or denim shorts are the outfit that will never go out of style even as years pass.The simplicity yet trendiness of the asemble make you move around comfortable and the converse shoes definitely add the perfect fashioable spark.Flaunt this look all around town and look chic effortlessly.No women caan ever go wrong pulling this look any time of the day.

All black
The all black outfit is always the best look to pull of as it creats a slimming effect and posh appearance.Since you are wearing an all black outfit ,match the outfit with a white pair of Converse in order to create a nice contrast to you appearance.Step out of the house with the edgy asemble and show of your sophisticate side in a casual feel.
Feminine Power
Converse shoes are versatile for you to wear with a nice skirt or dress.It is the perfect balance between edgy and feminine look.Switch thoes high heels,ballerina flat or sandals with a stylish touch of Converse sneakers.Look boyish yet still maintainthe feminine appeal wearing Converse sneakers.This asemble is perfect for the ledies to wear on casual date or day out with friends.
Well,there you have it.These are three out of many awsome outfit that you can wear with Converse.Let's be real,they should be in every girl's closet !Of this list which look was you favorite ?Which outfit will you be recreating and where will you be wearing it ?

Advertise

Mimi Story