TIPS:Cara Menangani Stres
Setiap orang pasti mempunyai masalah,Dari masalah kecil sampai besar sehingga membuat orang tertekan dan masalah tersebut membuat fikiran seseorang menjadi stress.Meskipun masalah yang di hadapi sekcil sekalipun jika masalah tersebut bertambah akan mengakibatkan stress juga,sehingga akan mempengruhi aktiviti seharian kita.

Cara menghilangkan stress-Untuk menghilang stress ade beberapa tips yang aku kongsikan untuk keorang dan boleh keorang cuba.

1:ketahuai penyebab stress
Cuba la mencari tahu apa yang membuat anda merasa tertekan.Kadang2 masalah kerja,masalah peribadi,masalah kawangan dan masalah kerja adalah penyebab no satu yang membuat anda stress.Atau juga fikiran anda sendiri dan emosi anda juga boleh menyebabkan anda stress.

2:Belajar untuk berkata TIDAK dalam kehidupan
Sangat berat untik mengatakan "TIDAK" dalam kehidupan peribadi atau profesional kerana anda berfikir bahawa dengan menolak orang lain padti merasa tidak senang.Namun dalam hidup Anda harus bersikap tegad,fokus pada tujuan sendiri dan berani mengatakan "TIDAK" kepada mereka sekirananya Anda tidak dapat melalukannya daripada anda harus berkata "IYA" sedangkan Anda sama sekali tidak dapat melakukannya.Hujung-hujung Anda sendiri yang akan stress.

3:Jangan Kedepankan Emosi
Bila Perbuatan seseorang  itu membuat anda stress cuba untik bercakap sopan dengan dia dan ceritakan tentang hal itu.Cuba untuk tahan fikiran dan emosi Anda,Jangan sampai amarah membuat keadaan bertambah rumit.

4:Berikan waktu untuk diri sendiri
Cuba la untuk  Bersantai.Menghabiskan beberapa waktu dengan keluarga,rakan2,membaca buku atau menonton filem,bermain sukan kesukaam atau menikmati keindahan alam itu sudah cukup untuk menenangkan fikiran serta melepaskan semua ketegangan dan stress.

5:Bergaul Dengan Orang-Orang Positif
Menghabiskan beberapa waktu dengan orang-orang positif,setidaknya memperkuat mental Anda untuk bertahan  menghadapi stres.Sangat di sarankan bagi Anda untuk bertukar fikiran dan berkongsi masalah pada orang yang selalu berfikiran positif.


6:Mendengar Muzik
Muzik bekerja seperti sihir untuk menenangkan fikiran Anda dan memberikan efek relax dari semua ketagangan dan stres.Jadi mendengarkan muzik kegamaran Anda semasa stres sangatlah baik untik dicuba.

7:Cukup Tidur
Tidur selama 7 atau 8 jam setiap hari juga boleh menghilangkan stres.Jika kita tidak mendapatkan tidur yang cukup,tubuh badan kita akan penat sehingga kita tidak mempunyai tenaga yang cukup untuk melakukan tugas harian dengan baik sehingga  ke arah  stres.

8:Tertawa
Dikatakan bahawa ketawa adalah ubat yang baik.Jika Anda menghadapi masalah dalam hidup,jangan kehilangan di wajah Anda dan hadapilah ia seperti seorang pejuang yang tidak pernah mengutuk takdir.

9:Bercakap Dengan Kawan-Kawan
Saat ini nampaknta mengirim pesan ringkas atau mengunakkan laman social adalah yang biasa di gunakkan untuk chatting.Tapi apa salahnya sekali-sekala telefon kawan-kawan Anda.Bercakap dengan orang yang disayangi dapat membantu tubuh memberikan respon positif.


10:Lakukan Yoga
Ketika Anda merasa lelah dengan semua masalah di rumah ataupun di tempat kerja,Cuba luangkan waktu anda selama lima minit untuk melakukan pose "Membuka Hati".Terdapat beberapa pose yoga di dada yang berfungsi untuk melepaskan beban fizikal dan mental Anda.

11:Cari Hal Yang Positif Di Sekitar Anda
Jangan terpaku pada kelemahan kita.Kumpulkanlah Hal-hal yang positif dari diri kita dan berbahagialah dengan diri anda sambil berkata "Aku Juga Berhak Untuk Bahagia"

12:Berdoa
Jika Anda terus-terus merasa stres cuba la untuk Berdoa.Kerana doa itu bisa menenangkan jiwa Anda.

2 comments

  1. Good sharing... btw cikla singgah sini... slm kenal

    ReplyDelete
  2. nice sharing . :D

    ReplyDelete